Sundisk Abyssiniere 

 
Starten

Mine katte

Killinger

Til Salg

Kontrakt

Vejledning

Elhegn/Løbegård

Links

Kontakt

Til forsiden

                       

                       


Haven - kattenes og mit paradis

Jeg får en del opringninger omkring hvordan jeg har sikret min have for at holde mine katte inde og de andres ude.
Med denne side håber jeg på at det bliver nemmere at forstå hvordan det er gjort hos mig.
Jeg bor i rækkehus - det midterste i en række på tre.
Det vil være dejligt hvis du fortæller mig hvis der mangler noget eller noget ikke er tydeligt nok - send mig en mail og jeg vil opdatere siden.

Normalt er det sådan at katten kun prøver en gang at komme over hegnet - de katte jeg har set har fået stød har aldrig været over igen. Men, men jeg har en hankat der åbenbart finder græsset grønnere på den anden side af hækken. Han har været over 2 gange og er tilsyneladende ligeglad med at få stød. Han er efter udbrudsforsøgene   kun i haven i selskab med mig og under kraftig overvågning. Han tilbringer i stedet for en del tid i løbegården hvad han ikke er helt tilfreds med.

Strømmen er tilsluttet HELE året - det er så billigt at det ikke det ikke kan ses på elregningen. Og så har jeg en idé om at at kattene kan høre at der er "liv" i tråden og ikke skal "nyde" noget.

Havetegningen er udført i 1995 af: Jens P. Andersen, Østifternes Haveselskab, som i dag hedder: Det Danske Haveselskab - Øerne
Havens længde 12 meter, bredde 9 meter


Den farvede tekst er efter tegningens tilblivelse påført, af mig,  for at lette forståelsen for opbygningen af el hegnet.

Mit stødagregat er af typen: 

M1 (230 V~)
El-hegnsapparat udviklet til staldbrug (gødselsanlæg).
Reduceret stødstyrke - skånsomt mod dyrene.
Også velegnet til svinestalde, hundegårde, små markindhegninger m. m.

                    

Topspænding 5200 volt
Impulsenergi 0,1 joule
Ladeenergi 0,12 joule
   Hegnslængder:
Teoretisk iflg. CEE 7 km
Normal afledning 0,5 km
Kraftig afledning

-

  Fabrikation
   Ingeniørfirmaet "GRAND" A/S

   Rs. Andersens Vej 1
   DK-5580 Nr. Aaby
   Tel. +45 64 42 11 96
   Fax +45 64 42 13 02
   E-mail: grand@grand.dk
   Internet: www.grand.dk

Forhandling i Danmark: El-installatører, udvalgte Maskinhandlere og Specialfirmaer

Links til sider med info/salg af elhegn mv., her kan du læse de tekniske detaljer for tilslutning:
http://www.grand.dk/
http://www.poda.dk/
http://www.horizont.dk/
http://www.handyhegn.dk/hvorfor.html
http://www.nervus.dk/

 Et hjørne af den lille skrånende have med hegn og vid udsigt.

Forarbejde
Bor du således at elhegnet sættes tæt på skel er det en god idé lige at få tilladelse til projectet fra nabo/er!
Der må ikke være træer eller andet i nærheden af hegnet som katten kan klatre i og derved springe over hegnet.
Sættes hegnet i en eksisterende hæk skal man sørge for at eltrådene holdes fri for de grene der vokser ud. Det samme gælder naturligvis for buske og der står i nærheden af hegnet. Er der kontakt mellem eltråd og plantedele afledes og derved vil effekten fra eltråden vil være reduceret!

Delfinhegn

Er galvaniseret med temmelig stor maskestørrelse. En korthårskilling kan gå igennem. Til min have er indkøbt delfinhegn med en højde på 1,5 meter. Der er klippet ca. 10 cm af hegnet, ca. 10 cm er gravet ned i jorden. Da jeg som sagt bor i rækkehus med flot udsigt over åbne marker - har hensynet med udsigten for mine naboer også været med i overvejelserne da hegnet skulle etableres.

Havde jeg haft muligheden ville jeg, for at øge sikkerheden, have valgt et højere hegn.

Hegnet skal strammes godt til før det hæftes på stolperne. Der gøres bedst ved at have en til at trække med et kraftigt tov foroven  og en anden til at trække forneden - den tredje person hæfter hegnet fast på stolpen. Som med alt andet er et godt forarbejde en glæde for øjet i mange år.

Hegnsstrammer

Bruges til at få hegnet til at sidde helt glat. Man kan f.eks. lave en af et kobberrør. I den nedadgående bue i delfinhegnet vrides en anelse fordelt over hele hegnets bredde og højde indtil at det sidder stramt.

Isolatorer
Kan købes i plastic til næsten ingen penge. Der blev anvendt teaktræspinde hvori der er boret 2 huller til eltråden. Teakpindende har med tiden fået en naturlig farve og faldet godt ind i havemiljøet.

Eltråd
Den jeg har i øjeblikket (og som ses på billedet) er galvaniseret jern, den arbejder en del - man kan også få polytråd - læs mere om det på linkene foroven på denne side.

 Stolper
Alle stolper er af trykimprægneret træ. Til hjørnerne hvor belastningen = trækket fra hegnet er størst er sat kraftige firkantede stolper. Det er vigtigt at især disse kommer langt ned i jorden og står godt fast, da hegnet og den galvaniserede tråd (hvis man vælger den)"arbejder" afhængig af vejret.
Stolperne der holder hegnet mellem hjørnestolperne er runde tilspidsede i bunden.

Pris
Ved gør det selv med venners hjælp kostede indhegningen med det hele ca. 3500.

Jeg har valgt at betragte den investering som en billig forsikring. At etablere det kostede mindre end en avlskat - og så har både jeg og kattene stor glæde af at være i det fri!

  
Kig fra køkkenhaven.Under udhænget, der hvor husene støder sammen, sidder elapparatet

Jeg har set en have hegnet ind med eltråd hvor trådede sidder lodret over hinanden - og en anden hvor der er 2 tråde vandret ud fra den vandrette teakpind både på inder og yderside af hegn.
Hvordan man vælger at lave det, afhænger naturligvis af hvilke forhold hegnet skal etableres i!

 Løbegården

I den var allerede en masse der kunne bruges at arbejde videre på. Mellem hus og udhus var et areal på ca. 8 m2 der kunne bruges til det formål. Ind mod naboen var et dobbeltradet stakit. Der blev sat et ekstra bræt på så kattene ikke kunne kravle igennem den vej. Til forsiden af løbegården blev købt et standardmodul med finmasket galvaniseret trådnet - og et modul med dør i - begge dele fra Brednet på Fyn (dem kan jeg ikke se eksisterer i dag). På den resterede del over mod udhuset (så bag den er en plads i læ) og op til taget blev sat brædder. Det blev lagt plastictag der skråer fra husets tag over til udhusets.

Fliserne til bunden af løbegården, som jeg har fået forærende, står stadig ude i forhaven, men de kommer nok ind hvor de skal være en dag.

Pris
Ved gør det selv med venners hjælp kostede løbegården med det hele ca. 3000.

Foran løbegården er plantet en dværgbambus - den vokser frodigt og kigger indenfor i løbegården. Den er grøn hele året - så selv om vinteren mangler kattene ikke deres "grønttilskud".